Woningcorporaties hebben massaal aangegeven gebruik te maken van een fiscale prikkel om de nieuwbouw te stimuleren.
Voor elke nieuwe woning die ze bouwen, kunnen de corporaties aanspraak maken op een verlaging van de verhuurdersheffing.
In delen van Nederland waar de woningnood het hoogst is, levert dat woningcorporaties een fiscaal voordeel van 25.000 euro per woning op.
Minister Ollongren heeft aangegeven dat de succesvolle regeling binnenkort gestopt moet worden.
Woningcorporaties hebben flinke bouwplannen. Dat blijkt uit de aanvragen voor een verlaging van de zogenoemde verhuurdersheffing. De verlaging van deze fiscale hefing is gekoppeld aan de bouw van nieuwe woningen.
De afgelopen maanden is er massaal ingetekend op de regeling die bedoeld is om de bouw van nieuwe woningen te stimuleren. Er liggen nu plannen voor zo’n 75.000 woningen.
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken verwacht dat dat nog stijgt tot 80.000, schrijft ze donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet maakte op Prinsjesdag bekend de bouw van nieuwe woningen te willen stimuleren, door corporaties korting te geven op de verhuurdersheffing die zij moeten betalen.
De verhuurdersheffing werd door het vorige kabinet van VVD en PvdA in 2013 ingevoerd. Verhuurders die meer dan 50 sociale huurwoningen bezitten betalen een heffing over de woz-waarde. In 2019 ging het om 0,56 procent van de woz-waarde.
Aanvragen nu al goed voor bijna 1,7 miljard euro
Voor elke woning die corporaties de komende jaren bouwen krijgen ze een maximale korting op de zogenoemde verhuurdersheffing van 25.000 euro.
In delen van Nederland waar de woningnood het hoogst is, bedraagt de korting 25.000 euro per woning. Daarbuiten krijgen corporaties 12.500 euro korting.
Vanwege de populariteit van de regeling zal het budget van 1 miljard euro ruim worden overschreden: de aanvragen die er op 4 mei lagen, waren al goed voor iets minder dan 1,7 miljard euro, en daar komen hoogstwaarschijnlijk nog aanvragen bij.
Corporaties hebben vijf jaar de tijd om de woningen daadwerkelijk te bouwen. Ze kunnen nog tot 1 juli intekenen.
De Woonbond is blij dat corporaties de financiële ruimte van de korting aanpakken om iets te doen tegen het enorme tekort aan betaalbare sociale huurwoningen. Het succes van de korting laat zien dat de verhuurdersheffing een grote sta-in-de-weg is bij het oplossen van de wooncrisis, vindt de nationale vereniging voor huurders.
De Woonbond pleit ervoor de verhuurdersheffing te schrappen of de kortingsmaatregel op zijn minst fors uit te breiden. "Er is veel meer nodig om het tekort aan betaalbare huurwoningen op te lossen. Zo komt er geld vrij om de wooncrisis aan te pakken en houden we de bouwers aan het werk in een moeilijke economische periode", stelt de bond.
Mionister Kasja Ollongren zet op 1 juli een stop op de aanvragen. Het budget was bedoeld voor een periode van 10 jaar, maar is na vijf maanden dus al ruimschoots op. "Ik zie echter geen andere mogelijkheid dan de gelegenheid voor nieuwe aanvragen binnenkort te sluiten", stelt de minister.